iOS sau Android: ce să alegi? – O analiză obiectivă

iOS sau Android ce să alegi O analiză obiectivă

14 Nov iOS sau Android: ce să alegi? – O analiză obiectivă

În ultimul deceniu, scena industriei de telecomunicații a fost puternic zguduită de apariția smartphone-urilor. Aceste „computere de buzunar” au ajuns să devină o parte foarte importantă din viața fiecăruia, ajutându-i pe mulți să ducă la îndeplinire sarcini mai rapid și mai eficient. Încă de la apariția primelor modele de telefoane inteligente, a luat naștere și o dilemă care nu și-a găsit până azi un răspuns: să alegi iOS sau Android? Pe langa simplele păreri, trebuie sa raspunzi și la câteva întrebări cu specific tehnic. Care este cel mai bun sistem de operare? Care sunt avantajele și dezavantajele?

iOS sau Android? – Ce se poate observa de la prima vedere?

ios sau android - ce se poate observa la prima vedere

Dacă luarea acestei decizii ți se pare copleșitoare, trebuie să știi un singur lucru: orice ai alege, nu ai cum să fii foarte nemulțumit. De ce se poate spune acest lucru? Ei bine, adevărul este că ambele sisteme de operare au același obiectiv: îmbunătățirea!

Indiferent că alegi un telefon Apple sau unul care rulează sistemul Android, cum sunt telefoanele Samsung, poți fi sigur că ambele părți se străduiesc constant să îmbunătățească experiența utilizatorului. Poate fi chiar lăudabil că aceste sisteme de operare reușesc să fie mereu mai bune, fără a copia unul de la celălalt. Dacă sunt privite din perspectiva progresului tehnologic, putem fi mândri că trăim timpuri în care creativitatea umană se poate reflecta la un nivel atât de liber și de înalt în tehnologie.

Prima diferență pe care o putem puncta dintre cele două sisteme de operare este legată de modalitatea prin care cei doi giganți, Apple și Google, aleg să gestioneze îmbunătățirea acestora. Apple are o politică închisă. iOS funcționează pe dispozitive dedicate Apple, platforma fiind foarte asemănătoare, indiferent că aceasta este utilizată pe un iPhone, pe iPad sau pe Apple TV.

Cei de la Google însă, au o viziune diferită. Deși Google este dezvoltatorul principal al Androidului, oricine poate îmbunătăți, schimba sau adapta ceva la acesta. Astfel, Android ajunge să poată fi folosit pe o gamă largă de dispozitive, fiind implementat de foarte mulți producători. Totuși, această accesibilitate largă este motivul pentru care Android nu este o platformă la fel de securizată și de optimizată ca iOS.

Android sau iOS? – Fă alegerea în funcție de necesități

Adevărul este că Android și iOS țintesc categorii diferite de utilizatori. Ceea ce trebuie tu să decizi este dacă ești sau nu tipul de utilizator pentru care este conceput respectivul sistem de operare. Analiza câtorva diferențe ce vor fi prezentate mai jos te poate ajuta să iei o decizie.

iOS vs Android: performanța

ios sau android - comparatie performanta

La capitolul performanță, atenția se îndreaptă spre viteza cu care funcționează dispozitivul, mai ales atunci când ai multe aplicații ce rulează în același timp. Multe păreri despre Android vs iOS, susțin că cei de la Apple stau prost la capitolul hardware. Aceste telefoane au o memorie RAM mai mica, un procesor mai slab decât marea majoritate a telefoanelor Android, o rezoluție mai slabă a ecranului etc. Totuși, datorită optimizării excepționale, dispozitivele iOS sunt capabile să ruleze peste o duzină de aplicații simultan cu o memorie de doar 2GB RAM. La acest capitol, iOS câștigă detașat.

Android vs iOS: aplicații

ios vs. android -  comparatie aplicatii

Multe păreri despre iOS susțin că numărul aplicațiilor disponibile reprezintă o problemă. În realitate însă, deși majoritatea dezvoltatorilor lansează mai întâi aplicațiile pe Google Play, te poți bucura pe iOS de aceleași programe de bază pe care le ai și pe Android. În plus, deși Android are mai multe jocuri gratuite, iOS are o grafica mai calitativa la acest capitol.

iOS sau Android: fotografii

ios vs. android -  comparatie fotografii

Este vorba atât despre camere, cât și despre opțiunile de stocare și de editare pe care ambele sisteme le oferă. În privința camerelor, Android a făcut o treabă excelentă și a egalat, dacă nu chiar a depășit, calitatea aparatului de fotografiat de pe dispozitivele Apple. În privința softului, Google Photos bate Apple Photos în ceea ce privește stocarea și distribuirea acestora, în timp ce tabăra opusă excelează la nivelul recunoașterii faciale și la opțiunile de editare foto pe care le oferă.

Android sau iOS în România – ce putem spune despre preț?

ios vs. android - comparatie pret

Indiferent cum ai încerca să justifici prețul dispozitivelor Apple, pentru publicul din România cel puțin, acestea sunt și vor rămâne, pentru destul de mult timp, scumpe. Singura modalitate prin care ai putea să cumperi un dispozitiv Apple la un preț accesibil este dacă ai cumpăra unul dintr-o generație veche sau un dispozitiv la mâna a doua.

La polul opus găsim telefoanele Android care, deși noi și cu specificații foarte bune, au un preț mult mai bun decât orice dispozitiv Apple.

Ar fi nedrept să se afirme că dispozitivele Android sunt mai bune sau mai rele decât cele iOS. Bineînțeles, nimeni nu poate să nege diferențele. Totuși, oricât de multe ar fi acestea, atunci când îți cunoști foarte bine nevoile și prioritățile, vei reuși să cumperi un telefon sau alt dispozitiv cu cel mai bun sistem de operare pentru tine.

Sursa foto: shutterstock.com