Nu mai merge touchscreen-ul telefonului? Cauze si solutii pentru rezolvarea problemei

Nu mai merge touchscreen-ul telefonului? Cauze și soluții pentru rezolvarea problemei

01 Jun Nu mai merge touchscreen-ul telefonului? Cauze si solutii pentru rezolvarea problemei

Touchscreen-ul telefonului nu funcționează sau răspunde foarte greu de la un timp? Stai liniștit, cauzele sunt multiple și în majoritatea cazurilor pot fi rezolvate fie de tine, fie de un service. În rândurile ce urmează, vei găsi sfaturi utile care te pot ajuta să dai de cap problemei într-un timp util.

1. Motive pentru care s-ar putea să nu-ți meargă touchscreen-ul telefonului

Nu trebuie să te panichezi, e foarte posibil să nu fie ceva foarte grav.

În primul rând, asigură-te că nu ai mâna murdară sau umedă și că pe suprafața ecranului nu există urme de murdărie, grăsime etc. Deseori, acestea sunt principalele cauze pentru care ecranul tău nu răspunde. Dacă ai curățat zona cu o lavetă pentru ochelari sau cu o cârpă uscată de microfibră și problema persistă, există următoarele cauze:

  • Touchscreen-ul nu răspunde atunci când e conectat la o sursă de alimentare, cel mai probabil din cauza unei probleme de hardware. Scoate telefonul de la încărcat și vezi dacă funcționează acum.
  • Anumite setări incorecte pot fi cele vinovate, iar în situația asta o resetare din fabrică ar trebui să fie suficientă.
  • O altă cauză poate fi un card de memorie sau o cartelă SIM defectuoasă deci merită încercată extragerea acestora. 

2. Probleme cu touchscreen-ul la Samsung

Merită să încerci o repornire a dispozitivului. Dacă ecranul tactil nu reacționează deloc și nu poți accesa opțiunea de restart, ține apăsat pe butonul de power (sau pe butoanele de volum și de power) până când telefonul se stinge. După aproximativ un minut, repetă procesul pentru a-l porni. În multe cazuri, touchscreen-ul va răspunde normal după ce dispozitivul se deschide.

În situația în care touchscreen-ul răspunde mai greu decât ți-ai dori, poți încerca să intri la Setări Afișaj – Sensibilitate atingere ori tot de la Setări, Întreținere baterie și dispozitiv – Optimizare.

3. Probleme cu touchscreen-ul la iPhone

Și în acest caz, primul lucru pe care îl poți face dacă nu îți funcționează touchscreen-ul este să îți redeschizi telefonul prin Reboot/Forced restart. Apasă și dă drumul butonului Up de volum, apoi fă același lucru cu butonul Down de volum. În final, ține apăsat pe butonul de margine până când vezi logo-ul Apple. 

Nu uita să-ți actualizezi software-ul și aplicațiile. De multe ori, versiuni care nu mai sunt compatibile pot creea probleme. Deschide AppStore, tastează Updates sau Actualizări, apasă butonul de update din dreptul numelui pentru actualizare individuală sau butonul de Update all. 

Șterge orice fișier ți se pare suspect. Atunci când ecranul tău se blochează sau răspunde foarte greu după ce ai descărcat ceva, sunt șanse ca fișierul respectiv să fie virusat. 

O altă opțiune poate fi să verifici puțin setările de la 3D Touch. 

4. Când e necesară mergerea la un service?

În cazul în care soluțiile de mai sus nu au funcționat, e foarte indicat să mergi la un service și să-ți lași telefonul pe mână unor specialiști. Mai ales în cazul în care touchscreen-ul a început să facă probleme după un incident precum o căzătură.

Odată ajuns la service cu telefonul, profesioniștii de acolo cel mai probabil vor înlocui ecranul tactil cu totul, așa că asigură-te că alegi numai servicii de calitate, pentru a te asigura că problema va fi rezolvată ca la carte.

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre nefuncționarea touchscreen-ului


Ce fac dacă ecranul tactil nu mai funcționează după ce mi-am udat telefonul?

În cazul în care telefonul tău a intrat în contact cu apa, există câțiva pași pe care trebuie să-i faci pentru a te asigura că dauna nu este permanentă. Poți vedea care sunt aceștia aici.


Poți să previi deteriorarea ecranului tactil?

Da, într-o oarecare măsură. Evită să-ți folosești telefonul atunci când ai mâinile murdare sau ude și achiziționează accesorii care să-l protejeze de șocuri. De recomandat este să-ți faci și regulat un back-up pentru a nu pierde prea multe date în caz de vreun incident. 


Faptul că touchscreen-ul răspunde greu este un semn prevestitor că trebuie să-mi schimb telefonul?

Nu, pot fi foarte multe cauze pentru care touchscreen-ul răspunde greu, care pot fi rezolvate relativ ușor.

Așadar, urmează sfaturile de mai sus și bucură-te din nou de telefonul tău. Dacă nu reușești să rezolvi problemele cu touchscreen-ul de unul singur, atunci apelează cu încredere la specialiști, pentru a înlocui ecranul și pentru a nu da bani pe un device nou.

Sursă foto: Shutterstock.com