De ce se incalzeste telefonul? – Normalitate sau semn de intrebare

supraincalzire telefon, incalzire telefon

16 Apr De ce se incalzeste telefonul? – Normalitate sau semn de intrebare

Telefoanele mobile sunt obiecte nelipsite din viața cotidiană a oamenilor, fiind mai mult decât simple mijloace de comunicare și reușind să înlocuiască o mulțime de alte echipamente, cum ar fi aparatul foto-video, reportofonul, televizorul etc. Folosirea acestora aduce și unele probleme, mai ales în ultimul timp, când producătorii îngrămădesc într-o carcasă minusculă componente din ce în ce mai puternice, dar, în același timp, mari consumatoare de energie. Una dintre aceste probleme este supraîncălzirea telefonului, tot mai des observată, chiar dacă producătorii fac eforturi pentru a o îndepărta. 

În articolul de mai jos vei descoperi care este diferența între încălzirea și supraîncălzirea telefonului și vei afla de ce apare acest fenomen nedorit. De asemenea, vei găsi răspunsuri la câteva întrebări despre subiect. 

Care este diferența dintre încălzirea și supraîncălzirea telefonului

Orice echipament electric sau electronic generează o anumită cantitate de căldură din cauza rezistivității pieselor metalice. Acest lucru înseamnă că o parte din energia care traversează un conductor se transformă în căldură. În plus, anumite piese, cum ar fi microprocesoarele care funcționează la frecvențe foarte înalte, generează o cantitate importantă de energie termică. Echipamentele mai voluminoase reușesc să o disipeze eficient, fără ca utilizatorii să observe acest lucru, însă în cazul telefonului mobil, fenomenul este mai ușor de observat, mai ales în condițiile în care este ținut în mână o perioadă lungă de timp. 

Este absolut normal ca un astfel de dispozitiv să aibă o temperatură mai mare decât cea a mediului înconjurător. Există 3 componente ce generează energie termică: procesoarele, ecranul, bateria. În mod obișnuit, în timpul folosirii limitate a dispozitivului, acesta va avea o temperatură situată între 37 și 43 de grade Celsius, considerată normală, fără să ridice semnale de alarmă. În momentele în care telefonul mobil este utilizat foarte intens, consumul de energie crește în mod proporțional, ceea ce, bineînțeles, duce la posibilitatea supraîncălzirii lui (creșterea temperaturii până la valori care ar putea să pună în pericol integritatea lui). 

Telefoanele performante, de ultimă generație, sunt proiectate a rezista la temperaturi destul de înalte, fără ca piesele din interior să se strice, însă, în cazuri extreme, defecțiunile pot apărea într-un mod exploziv, distrugând iremediabil echipamentul. Experiența îi va învăța pe utilizatori când smartphone-ul este prea fierbinte ori este supraîncălzit sau când are o temperatură normală. În această privință există aplicații care arată exact câte grade au anumite componente sensibile din interior. 

supraincalzire telefon la incarcat

Principalele cauze care duc la supraîncălzirea telefonului și soluții de rezolvare

Pentru cei care se întreabă de ce se încălzește telefonul, există răspunsuri clare, care pot fi de ajutor în rezolvarea problemei cu ușurință. 

Principalele cauze ale încingerii dispozitivului sunt:

  • Jucarea o perioadă lungă de timp a unor jocuri cu cerințe grafice înalte va folosi intens procesoarele, ce vor genera, la rândul lor, cantități mari de energie termică. Soluția este pauza periodică luată între partide de gaming;
  • Aplicațiile care funcționează în background consumă resurse, chiar dacă acestea par închise. Cu cât mai multe aplicații funcționează în același timp, cu atât mai multă energie va fi folosită și cu atât mai încins va fi telefonul. Pentru a nu se realiza o supraîncălzire, se recomandă ca aplicațiile să fie închise dacă nu sunt folosite în momentul cu pricina;
  • Setările incorecte pot duce la un consum crescut de energie și la încălzirea dispozitivului. Soluția este să se închidă acele opțiuni consumatoare de energie, cum ar fi Wi-Fi, Bluetooth sau datele mobile, atunci când nu este nevoie de ele. O idee bună ar fi și reducerea luminozității ecranului prin activarea opțiunii de reglare automată a acesteia. 
cauze si solutii supraincalzire telefon

Indiferent ce anume duce la supraîncălzirea smartphone-ului, este important să știi că, în funcție de componentele afectate, este posibil să apelezi la servicii de reparații pentru Iphone-ul, Samsung-ul sau oricare altă marcă de telefon ai. 

În concluzie, utilizatorii de telefoane mobile trebuie să știe că o anumită încălzire este normală, dar dacă depășește o anumită limită și nu se iau măsuri pentru limitarea ei, atunci pot apărea defecțiuni costisitoare.

Surse foto:

shutterstock.com, ro.pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre motivele încălzirii și supraîncălzirii telefonului

De ce se încălzește bateria telefonului?

Bateria telefonului se încălzește în momentul încărcării, dar și atunci când consumul de energie este foarte intens. Un alt motiv poate fi defectarea acesteia și contactul litiului din interior cu aerul, ceea ce duce la emiterea de energie electrică.

Care este temperatura normală a telefoanelor în timpul utilizării obișnuite?

Temperatura normală, în această situație, se situează între 37 și 43 de grade Celsius. 

De ce supraîncălzirea poate duce la defectarea dispozitivului?

Telefonul mobil poate să se strice dacă temperatura lui depășește o anumită limită pentru perioade lungi de timp și într-un mod repetat, începând să afecteze componentele importante, cum ar fi procesorul, display-ul și bateria. În cazul în care se observă existența unor temperaturi ridicate pentru o perioadă mare de timp, este recomandată apelarea la servicii GSM.