25 Aug Ups! iPhone la apă! Ce mai poți face?
Am putea crede despre noi că suntem neîndemânatici având în vedere cât de des scăpăm telefonul din mână. Smartphone-urile sunt tot mai complexe și au integrate tot felul de tehnologii, însă asta nu înseamnă că au și vreun sistem de apărare împotriva accidentelor.
Se întâmplă adesea să scăpăm telefonul din mână, dar mai grav este când îl stropim sau scăpăm în lichide. Dacă și tu ești interesat de iPhone cazut in apa reparatie, ai aici info de care ai nevoie.
Precizăm de la bun început că un iPhone care a luat contact cu apă adus în service nu are acoperire prin garanție, chiar dacă aceasta este în perioada sa valabilă.
Știați că în mare parte la dispozitivele iPhone și iPod există indicatori de contact cu lichidele?
Un astfel de indicator se va activa când va semnala contact cu vreun lichid. Acesta se transformă din alb/argintiu în roșu. Acest indicator este localizat diferit în funcție de modelul de iPhone.
Mare lucru utilizatorul nu poate să facă, este absolut necesar să meargă la service GSM cu dispozitivul. În rândurile ce urmează ne propunem însă să detaliem ce să faceți și ce nu:
- Nu verificați dacă mai funcționează sau încercați asta cuplând cablul de încărcare
Este una din reacții, însă nu una dintre cele mai sănătoase să spunem așa. În schimb, pentru a evita ca circuitele din interior să nu se ardă, prima reacție ar fi aceea de a închide total dispozitivul. Această acțiune trebuie urmată de cea de extragere a cartelei din telefon. De preferat ca în următoarele ore să nu fie folosit telefonul în cauză.
- Uitați de uscătorul de păr – iată de ce!
O altă reacție firească este să puneți mâna pe un uscător de păr și să uscați suprafața. Este o metodă, însă nu una recomandată și asta pentru că a sufla aerul cald înseamnă a afecta și mai multe circuite. Poți chiar arde unele componente interne. În plus, aerul este prea fierbinte, singura posibilitate bună rămâne să folosești aparatul în cauză setat pe aer rece. Însă riscul este de a afecta poate mai multe componente din interior.
Ce se întâmplă în schimb în service? Imediat după preluare, telefonul este demontat, curățat, după care sunt evaluate pagubele, în sensul în care sunt verificate piesele pentru a determina ce anume s-a stricat.
Din motive evidente, uneori din panică, credem că reacțiile pot fi dintre cele mai ciudate. Este adevărat că trebuie să scoateți cât mai repede și cât mai bine apa din el. După caz, scuturatul, suflatul, bagatul în orez nu sunt metode cu rezultate eficiente. Sunt multe așa zise remedii home-made pentru asta, însă nefuncționale. Depinde și unde și cum a luat contact cu apa, cât de multă, s-a infiltrat în porturi, este scufundat etc.
Ce puteți face – lăsați dispozitivul în aer liber și mergeți la service. Situația poate fi total dramatică sau cu pagube minime. Spre exemplu am avut cazuri în care singura pagubă a fost faptul că iPhone-ul nu se mai conecta la rețelele wifi.