22 Dec Tehnologia 5G: 5 mituri populare demontate
Pe măsură ce companiile de telefonie din întreaga lume implementează tehnologia 5G, iar turnurile pentru funcționarea acesteia se ridică zilnic, se poate observa o stare de agitație printre persoanele care se tem de această dezvoltare accelerată. Inevitabil, au apărut diferite mituri care fac această rețea periculoasă atât pentru oameni, cât și pentru natură.
Cu toate acestea, trebuie să evităm concluziile pripite și să ne informăm amănunțit despre ce este 5G și cum funcționează. De asemenea, este bine să știm și care sunt cele mai populare 5 mituri despre această tehnologie și de ce sunt false, folosind argumente reale și dovedite.
Cuprins
Tehnologia 5G este noul tip de conexiune la internet pentru acasă
După modul în care oamenii vorbesc despre 5G, putem presupune că înlocuiește conexiunea actuală de internet.
În primul rând, tehnologia 5G nu are nicio legătură cu rețeaua Wi-Fi a router-ului din casa noastră, deoarece este o conexiune de date cu rază lungă la fel cum este 4G, singura deosebire fiind faptul că funcționarea și eficiența sunt îmbunătățite.
În plus, oricât de bună ar fi conexiunea 5G, nu poate înlocui rețeaua Wi-Fi, deoarece folosește frecvențe care nu pot trece prin pereți. Prin urmare, chiar dacă ne-am putea instala în casă această tehnologie, va fi greu să o folosim dacă nu suntem în aceeași cameră din care se emite. De asemenea, nu afectează nici conexiunea GSM.
Tehnologia 5G va înlocui complet 4G
Este clar faptul că 5G reprezintă un pachet de noi tehnologii de conectivitate wireless care oferă o dezvoltare masivă față de actuala rețea. Același lucru l-a făcut 4G pentru 3G.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că 5G va anula 4G doar prin simpla sa existență. Cele două au nevoie de sisteme hardware diferite pentru a funcționa. Prin urmare, dacă vom căuta telefoane compatibile în România, vom vedea că va fi destul de greu să găsim, situație confirmată și de experții din service-urile GSM. Astfel, ne putem da seama că nu se va întâmpla nimic cu conexiunea 4G, cel puțin pentru o perioadă de câteva decenii de acum încolo.
Tehnologia 5G este disponibilă oriunde
Turnurile 5G se ridică, în primul rând, în mediul urban. Motivul principal pentru acest lucru îl reprezintă faptul că acolo este o densitate ridicată a populației care poate folosi și are această nevoie, dar trebuie luate în calcul și aspectele financiare, precum costurile. Astfel, în timp ce o rețea 5G în România ar avea un potențial enorm în sate, datorită ariei de acoperire, va fi nevoie de timp pentru a construi și moderniza insfrastructura, astfel încât aceasta să poată oferi serviciul în afara orașelor. Va fi nevoie de mulți ani până când tehnologia 5G va putea fi folosită în zonele rurale.
Tehnologia 5G este folosită pentru a spiona oamenii
Acesta este una dintre cele mai mari frici atunci când auzim despre 5G. Pentru a demonta acest mit, trebuie să spunem cât se poate de clar că nu există nicio implicare a guvernelor în dezvoltarea tehnologiei. Pentru a spiona oamenii, este nevoie de un software potrivit, nu de piese hardware. Este adevărat că statele folosesc diferite sisteme pentru a monitoriza cetățenii, dar asta nu are absolut nicio legătură cu noua rețea.
Tehnologia 5G poate să provoace cancer
Niciuna dintre problemele de sănătate asociate cu folosirea tehnologiei 5G nu este adevărată, cu atât mai puțin varianta conform căreia aceasta poate sa provoace cancer. Argumentul suprem pentru acest lucru este faptul că această rețea folosește aceleași frecvențe ca 4G, doar că oferă viteze superioare de transfer și conectivitate. De fapt, există studii oficiale făcute în locuri precum Franța, care arată că 5G este chiar mai sigură decât versiunea anterioară.
Concluzie
Dezvoltarea tehnologică naște constant teorii conspiraționiste. Este un lucru normal ca oamenii să fie sceptici, dar este important să ne informam corespunzător înainte de a trage anumite concluzii.
sursa foto: envato.com
Întrebări și răspunsuri frecvente despre tehnologia 5G
5G este ultima generație de rețea fără fir, succesoarea tehnologiei 4G. Aceasta este caracterizată de viteze mai mari de transfer și o latență crescută (timp de răspuns), iar principala sa misiune este să contribuie la dezvoltarea caselor și orașelor inteligente, dar nu se rezumă la asta.
În realitate, nu există studii independente care să demonstreze efectele pozitive sau negative ale tehnologiei 5G asupra organismului uman. Unii medici consideră că radiațiile electromagnetice specifice pot conduce la apariția cancerului, însă Organizația Mondială a Sănătății neagă aceste informații.
Radiațiile electromagnetice asociate rețelei 5G nu sunt cu mult superioare celor UV sau celor pe care le folosesc cuptoarele cu microunde, elemente care sunt considerate sigure pentru corpul uman în cantități moderate. Din acest motiv, nu se poate considera că există un motiv real de îngrijorare, opinie împărtășită și de specialiștii din service-urile GSM
În prima fază de implementare a acestei tehnologii, a fost dezvoltată infrastructura doar în marile orașe ale țării – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. Cu toate acestea, pentru a putea fi accesată, utilizatorii trebuie să dispună de telefoane compatibile.