Telefon virusat? Afla tot ce trebuie sa faci dacă vrei sa rezolvi rapid problema!

barbat cu masca protectie antivirus cu un telefon in mana

20 Jan Telefon virusat? Afla tot ce trebuie sa faci dacă vrei sa rezolvi rapid problema!

Te-ai putea întreba ce se întâmplă dacă noul tău smartphone este virusat și ce este acest ”virus”. Desigur că ai o mulțime de date prețioase și valoroase pe telefon și, atunci când auzi știri că amenințările mobile sunt în creștere, este ușor să pierzi din vedere contextul din spatele numerelor și să-ți faci griji că ai putea avea deja o astfel de problemă.

Acest articol ți-ar putea răspunde multor temeri, abordând unele dintre întrebările pe care le auzi cel mai des despre așa-numiții „viruși” de pe telefoanele Android. Da, chiar și ultimele modele de la Samsung pot fi afectate!

Ce sunt virușii care atacă telefoanele inteligente?

Provenit din punct de vedere istoric din deja ”vechea” lume a computerelor, un „virus” este un program care se reproduce prin atașarea lui la un alt program. Hackerii folosesc adesea această metodă pentru a-și răspândi rezultatul muncii lor ilegale, iar virusul a devenit un termen popular pentru a face referire la toate tipurile de software create cu rea intenție (pe scurt, denumite malware). 

În cazul telefoanelor inteligente, până în prezent nu s-au descoperit programe malware care să se reproducă asemenea unui virus informatic. În mod specific, pe cele cu Android, acest lucru nu există din punct de vedere tehnic.

Cu toate acestea, există multe alte tipuri de malware Android. Majoritatea oamenilor se gândesc însă la orice software tip malware ca la un virus, chiar dacă este inexact din punct de vedere tehnic.

Virusul sau, mai exact, programul malware, este un software conceput pentru a controla în secret un dispozitiv cu scopul de a fura informații private sau bani de la proprietarul dispozitivului. Acesta este folosit pentru a sustrage parolele și numerele de cont de pe telefoanele mobile, pentru a pune taxe false pe conturile de utilizator și chiar pentru a urmări locația și activitatea unei persoane fără ca aceasta să știe.

Tipurile de viruși pe telefon

Programele malware pentru Android au multe versiuni, fiecare având propriile sale interogări și vectori de intrare proiectați în jurul unei anumite vulnerabilități. Următoarele tipuri de programe sunt cele mai frecvente:

  • Spyware 

Acest tip de malware este conceput pentru a colecta în mod ascuns informațiile de pe telefonul tău și pentru a le transmite înapoi la serverul de comandă și control. Spyware-ul este deghizat în aplicații legitime, principalul mod în care criminalul cibernetic încearcă să păcălească utilizatorul în instalarea lor. Odată instalate, acestea încep să înregistreze date, inclusiv mesaje SMS, adresele URL căutate, activitatea desfășurată online, tastele apăsate, numele de utilizator și parolele.

  • Ransomware 

Acest program malware criptează și blochează fișierele importante, apoi îți trimite o ofertă să le deblocheze doar dacă achiți o răscumpărare. De regulă, cel care l-a creat nu se va ține de cuvânt. Dar, având în vedere că atât de mulți utilizatori au date foarte importante pe telefoanele lor inteligente, impulsul de ceda și a plăti este puternic. Totuși, nu face asta!

  • Viermi  

Aceștia reprezintă tipul cel mai agresiv de malware pe telefoanele Android. Concepuți pentru a se reproduce la nesfârșit, viermii nu au nevoie de nicio interacțiune cu utilizatorii pentru a-și putea executa rutina. Aceste programe ajung în general pe device-ul tău prin SMS, MMS sau prin alte suporturi media digitale.

  • Troiani 

Aceștia intră odată cu aplicațiile legitime și îți infectează telefonul odată ce au fost instalate. Spre deosebire de viermi, troienii au nevoie de utilizator pentru a-i instala înainte de a-și putea duce la bun sfârșit acțiunile. Odată activați, pot dezactiva anumite aplicații sau pot bloca smartphone-ul pentru o anumită perioadă.

Ce poți face dacă ai viruși pe telefon – Cum să cureți telefonul de viruși?

Iată care pot fi semnele că telefonul tău este infectat:

  • Telefonul începe să fie prea lent
  • Aplicațiile necesită mai mult timp la încărcare
  • Bateria se epuizează mai repede decât în mod normal
  • Apar reclame pop-up din abundență
  • Observi pe telefonul tău aplicații de care nu-ți amintești că le-ai descărcat
  • Apare un trafic de date inexplicabil de mare 
  • Sosesc facturi mai mari de la firma de telefonie.

Cel mai bun mod de a depista virușii de pe telefonul mobil este să instalezi un program antivirus. De asemenea, e bine să ții cont că și modelele Apple pot avea probleme din cauza programelor malware, în ciuda legendei că sistemul de operare iOS ar fi inexpugnabil. Dacă antivirusul detectează malware și nu știi cum să rezolvi situația, cel mai bine este să apelezi la servicii specializate de reparații pentru iPhone.

Dacă ai Android, înainte să mergi la un service pentru Samsung sau pentru modelul tău de telefon, iată câțiva pași pe care îi poți face pentru a îndepărta problema:

  • Oprește telefonul și repornește-l în safe mode. Iată cum o poți face, potrivit Google, deși activarea modului safe poate varia în funcție de telefon: 
  • Apasă butonul de pornire al telefonului. 
  • Când începe animația, apăsă și menține apăsat butonul volumului telefonului. 
  • Ține apăsat până când animația se termină și telefonul repornește. Vei vedea „Safe Mode” în partea de jos a ecranului.
  • Găsește aplicația suspectă în Setări și dezinstaleaz-o. Această operațiune poate să nu elimine complet malware-ul, dar ar putea preveni deteriorarea suplimentară a dispozitivului sau transmiterea virusului către alte dispozitive din rețeaua de acasă.
  • Caută alte aplicații despre care crezi că ar putea fi infectate și dezinstalează-le.
  • Instalează o aplicație robustă de securitate mobilă pe telefon.

În concluzie, ar trebui să te preocupe apariția unui virus pe un telefon Android? Nu, pentru că, tehnic, nu există viruși pe un astfel de smartphone. Atunci ar trebui să-ți faci griji pentru malware? Ei bine, cu un pic de atenție și o aplicație de securitate bună poți elimina și grija asta din viața ta.

Sursa foto: www.shutterstock.com