Telefon scăpat în apă? Află AICI ce trebuie să faci și ce să EVIȚI

telefon scapat in apa

04 Dec Telefon scăpat în apă? Află AICI ce trebuie să faci și ce să EVIȚI

Indiferent dacă este vorba de un accident sau nu, telefoanele sunt foarte sensibile la contactul cu apa. Dacă acționezi rapid după ce ai udat sau scăpat telefonul în apă, este posibil să poți evita deteriorarea sa. Urmează sfaturile de mai jos, pentru a încerca să salvezi dispozitivul!

„Am scăpat telefonul în apă” – ce să NU faci!

Evident, mai întâi ar trebui să scoți telefonul din apă cât mai rapid. Cu cât rămâne în apă mai mult timp, cu atât mai mult lichid se va infiltra prin fisuri și deschideri. După ce ai recuperat device-ul, există anumite lucruri pe care trebuie să le faci imediat, iar altele pe care ar trebui să le eviți în mod absolut, pentru a preveni deteriorarea.

Iată ce NU ar trebui să faci:

  • Nu îl porni
  • Nu îl conecta la priză/nu încerca să îl încarci
  • Nu apăsa niciun buton sau tastă
  • Nu agita sau scutura telefonul
  • Nu încerca să îndepărtezi apa prin suflare – acest lucru ar putea trimite lichidul în alte părți interne ale telefonului pe care nu le-a atins deja, provocând mai multe daune
  • Nu folosi un uscător de păr sau un cuptor cu microunde – poate avea același efect ca cel descris mai sus, iar căldura poate provoca, de asemenea, daune suplimentare, ori poate distruge total diverse componente ale device-ului.

Telefon căzut în apă – 10 pași pentru salvare

Pentru a putea salva telefonul, urmărește pașii de mai jos. Astfel, vei face asta în siguranță, fără probleme ulterioare.

1. Oprește-l și menține-l în poziție verticală;

2. Îndepărtează cartela SIM și cardurile microSD din sloturile lor;

3. Dacă ai un telefon mai vechi, este posibil să poți deschide carcasa din spate și să scoți bateria. Cu toate acestea, având în vedere că majoritatea smartphone-urilor actuale nu au baterii detașabile și sunt greu de dezasamblat, cel mai bun pas ar fi să-l duci la un atelier de reparații înainte de a încerca să-l demontezi. Există scheme de dezasamblare și tutoriale YouTube pe care le-ai putea urmări, însă trebuie să faci acest lucru pe proprie răspundere – garanția s-ar putea anula, așa că este mai bine să apelezi o la un profesionist;

4. Folosește o bucată de textilă moale sau un prosop de hârtie pentru a usca telefonul. Evită să împrăștii lichidul, deoarece acest lucru l-ar putea împinge în mai multe deschideri ale device-ului. Acoperă-l cu un material din cele de mai sus și lasă-l să se preia lichidul;

5. Dacă deteriorarea este foarte extinsă, poți folosi un mic aspirator pentru a curăța cu atenție apa din fisurile care sunt mai greu accesibile. Înainte de a încerca acest lucru, asigură-te că toate piesele importante au fost scoase – cum ar fi cardul microSD, cartela SIM și bateria;

6. Pune telefonul într-o pungă plină cu orez. Orezul este excelent pentru absorbția lichidului și reprezintă, de fapt, o metodă obișnuită pentru uscarea smartphone-urilor și tabletelor;

7. Lasă telefonul să se usuce o zi sau două – nu fi tentat să-l pornești pentru a vedea dacă funcționează în continuare. Pune cartela SIM într-un telefon vechi sau întreabă un prieten sau o rudă dacă au un dispozitiv de rezervă pe care îl poți împrumuta;

8. După câteva zile, poți scoate telefonul din orez – introdu bateria și pornește-l;

9. Dacă telefonul nu se aprinde, încearcă să-l încarci. Dacă acest lucru nu funcționează, este posibil ca bateria să fie deteriorată. Ai putea încerca să folosești una de rezervă sau să te duci la un service GSM care să constate deteriorarea sa;

10. Dacă telefonul tău a pornit și funcționează așa cum ar trebui, ar trebui să ai în continuare o atenție ridicată pentru următoarele zile, pentru a vedea dacă există ceva ieșit din comun. Încearcă să redai muzică pentru a verifica difuzoarele și asigură-te că ecranul tactil răspunde în continuare așa cum trebuie.

  • Fă un backup pentru telefon

Deteriorarea sau pierderea telefonului tău este un lucru incomod, așa că asigură-te că datele tale sunt în siguranță. Gândește-te la fotografii, videoclipuri și alte informații stocate pe telefonul tău – cu un simplu backup, le vei putea accesa de pe orice alt dispozitiv. 

  • Carcase waterproof 

Dacă telefonul tău nu este rezistent la apă sau impacturi, ar fi util să te gândești la un upgrade sau la o investiție pentru o carcasă waterproof, care ți-ar putea salva dispozitivul.

Găsește mai multe soluții GSM pe mobilefix.ro și asigură-te că telefonul tău este într-o condiție optimă!

Acestea fiind spuse, un telefon scăpat în apă este o problemă comună pentru mulți utilizatorii – acționând rapid prin sfaturile de mai sus, însă, vei putea să îți scutești dispozitivul de probleme extinse asupra structurii sale hardware și vei putea să îl utilizezi în continuare.

Sursa foto: pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre telefonul scăpat în apă

Se mai poate repara un telefon căzut în apă?

Da, este posibilă o reparație completă dacă ai scăpat telefonul în apă, însă depinde cât de mult a fost afectat device-ul. Sunt câțiva pași pe care îi poți face și tu în acest caz, însă, dacă nu vrei să îi aplici, poți să apelezi la un service GSM, care să te ajute în această situație.

De ce să nu usuci telefonul pe calorifer?

Caloriferele sau orice tip de radiator se folosește pentru a degaja căldură. Orice device, inclusiv telefonul, trebuie să stea cât mai departe de sursele de încălzire, deoarece temperaturile ridica pot strica parțial sau chiar permanent diverse componente sensibile.

Care este cel mai sigur mod pentru a usca telefonul?

Uscarea la aer este cea mai simplă și sigură metodă. Dacă modelul telefonului permite, indicată este deschiderea carcasei și îndepărtarea componentelor importante, cum ar fi cardul de memorie, bateria și cartela SIM, care se pot pune la uscat separat.