Diferențe iPhone X și XR: care e cel mai potrivit nevoilor tale?

diferente iphone x si xr

24 Jul Diferențe iPhone X și XR: care e cel mai potrivit nevoilor tale?

Tehnologia avansează, la fel și industria telefoanelor, tocmai de aceea devine din ce în ce mai greu să te hotărăști asupra unui model de telefon atunci când vrei să îți cumperi unul nou.
Brandul Apple este lider incontestabil pe piața smartphone-urilor din întreaga lume, modelele iPhone fiind cele mai populare. Lansat în 2017, iPhone X este primul din această serie și se bucură de un succes răsunător datorită aspectului său schimbat radical, în comparație cu modelele anterioare 7, 7 Plus, 8 și 8 Plus: butonul “home” din parte de jos a ecranului a dispărut pentru a mări zona display-ului de 5,8”. Modelul de iPhone XR a fost introdus un an mai târziu, în septembrie 2018, alături de modelele XS și XS MAX. Cu atâtea modele disponibile, fanii Apple nu știu ce ar putea alege, diferențele între modele fiind puține.
Dacă te numeri printre persoanele care nu știu diferența dintre cele mai râvnite telefoane ale momentului, iPhone X și iPhone XR, atunci acest articol este pentru tine.


Nu sunt multe, dar sunt semnificative. Deținătorii de modele iPhone familiarizați cu aspectul, interfața, sistemul de operare și modul de funcționare al produsului nu vor simți mari diferențe în momentul în care vor utiliza noile telefoane, însă, pentru persoanele care iau pentru prima dată contact cu sistemul IOS, va fi o schimbare majoră. Dar înainte de toate să stabilim care sunt diferențele notabile dintre iPhone X și iPhone XS.

  • PROCESORUL

  • Cipul A11 Bionic al Apple se dovedește a fi o piesă de rezistență în testele de benchmarking. Acesta face din iPhone X un telefon receptiv, fără probleme, oferind o experiență de clasă, indiferent dacă navigați prin rețele de socializare, jocuri sau vă bucurați de o experiență VR. 
  • Cipul A12 Bionic deținut de iPhone XR face ca smartphone-ul să lanseze aplicațiile mult mai rapid decât telefoanele din generațiile anterioare, poate executa mult mai multe operațiuni pe secundă și rulează jocurile cu o performanță îmbunătățită.
  • CAMERA

Camera duală de 12MP cu unghi larg a modelului X face din acest telefon un aparat foto în miniatură. Acesta beneficiază de stabilizare duală a imaginii ceea ce face ca fotografiile și filmulețele să fie clare și calitative.
iPhone XR deține o cameră simplă de 12MP, asemănătoare cu modelele anterioare 8 și 8 Plus. Ce are în plus față de iPhone X este modul Portret cu efect bokeh avansat și controlul adâncimii de câmp, ce face ca fotografiile realizate să semene cu performanța unui aparat foto DSLR.

  • PREȚUL

Deși în momentul lansării, prețul unui iPhone X ajungea peste 1500$ în Statele Unite, fanii Apple au epuizat stocurile, ignorând prețul destul de piperat. În momentul actual, telefonul ajunge să coste în România între 6000 și 4000 de lei, în funcție de capacitatea memoriei.
În momentul apariției sale pe piață, se spunea despre iPhone XR că este varianta mai puțin costisitoare a precursorului său iPhone X, acesta intrând pe piață cu prețul de 1000$ în Statele Unite și ajungând acum să coste între 3300 și 4000 de lei în România.

  • ASPECTUL

Generația X a telefoanelor Apple se prezintă diferit față de modelele cu care am fost obișnuiți până acum. Primul lucru schimbat, care apare prima dată la iPhone X, este destul de evident, ecranul OLED Super Retina HD, de 5,8”, fără margini și fără butonul “home”. Totodată spatele telefonului este ocupat de camera duală, poziționată vertical față de modelele anterioare deținătoare de cameră duală: 7 Plus și 8 Plus. Acest model se poate achiziționa în următoarele variante de culoare: argintiu și gri stelar.
iPhone XR nu este cu mult mai diferit. Se poate observa că este puțin mai mare, ecranul acestuia având 6,1”. Spatele este mult mai liber datorită camerei simple care nu ocupă la fel se mult spațiu ca și camera duală. Acest model se poate achiziționa în următoarele variante de culoare: albastru, negru, alb, galben, coral și roșu.

  • iPhone X sau XR? Ce ne spun specialiștii în domeniu

Deși deține tehnologie de ultimă oră, specialiștii în domeniu ne spun că această generație de smartphone-uri are și câteva dezavantaje. Aceștia susțin că Apple nu mai inovează și că noutățile aduse nu sunt decât bonusuri, prezente deja pe alte telefoane de la alte branduri. De asemenea, diferența mică dintre iPhone X și XR nu justifică necesitatea de crea un nou model. Presupunând faptul că iPhone XR a fost creat pentru a satisface nevoile tuturor persoanelor, indiferent de buget, acest telefon tot are un preț ridicat, față de modelele precedente. 

  • X vs XR. Care ți se potrivește?

În funcție de nevoile și de gusturile tale ai de ales între un telefon cu o cameră performantă, în două variante de culoare, cu capacitatea bateriei destul de mare de 2715 mAh, când vine vorba de iPhone X. Dacă iți dorești un telefon ceva mai mare ca și dimensiuni, cu o baterie ceva mai bună de 2942 mAh, cu un procesor mai performant și la un preț bun atunci iPhone XR e pentru tine.

  • X vs XR – VIDEO

Așadar, făcând o comparație între cele două modele, amândouă au specificații noi, sau îmbunătățite. Studiază foarte bine avantajele și dezavantajele fiecărui model înainte de a achiziționa un telefon care să te reprezinte.